stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Retinoidi so blagodejni za vsako kožo

18. 3. 2024; 04.00
Avtor: MATEJA ŠPIRANEC / revija Bodi zdrava
TIKA HRIBAR

TIKA HRIBAR foto: Osebni arhiv

O negi kože smo se pogovarjali s simpatično Tiko Hribar, ki v prvi vrsti vsem ženskam polaga na srce, da je manj vedno na koncu več.

TIKA HRIBAR, avtorica strokovnih vsebin na področju nege kože in kozmetike, soavtorica priročnika za nego kože Živjo, lepa koža ter spletna vplivnica @tixibeauty

Želja po lepi in mladostni koži se pojavlja že zelo dolgo časa. A zdi se, da smo ženske v sodobni družbi s tem dobesedno obsedene. Kako vi to vse skupaj vidite?

Beseda obsedenost se mi zdi preveč negativna. Želja po lepšem in tudi mladostnejšem videzu kože in s tem povezanimi prizadevanji je po mojem mnenju nekaj pozitivnega – če seveda posameznica ne izhaja iz stiske in želje po doseganju nerealnih idealov. Staranja kože ne moremo ustaviti, lahko pa ga z ustreznim pristopom upočasnimo, v čemer ni nič slabega. Prav nasprotno. Tovrstna prizadevanja so namreč tesno povezana s podpiranjem zdravja kože – saj brez zdrave kože ni lepe, še manj pa mladostne kože. Če taka t. i. obsedenost prinese več ljudi z zdravo in negovano kožo, ni s tem nič narobe. Kot ni nič narobe s prizadevanji za splošno ohranjanje mladosti celotnega telesa z ustrezno prehrano, rednim gibanjem ipd., saj nam to prinaša kakovostno starost. Ja, tudi zaradi kože, saj je lep zunanji videz zgolj posledica njenega zdravja. Za mladosten videz kože je namreč alfa in omega zaščita kože pred soncem oziroma UV-sevanjem, ki poleg prehitrega staranja kože povzroča tudi kožna obolenja, med katerimi so nekatera smrtonosna. Če karikiram – »obsedenost« z mladostnim videzom kože ti lahko tako tudi reši življenje.

Čeprav lahko najdemo ogromno mnenj in informacij o negi kože, marsikatera ženska še vedno ne zna presoditi, kaj je učinkovita nega zanjo. Kaj bi vi svetovali taki ženski? Kam po »pomoč«?

Res je, informacij je veliko, relevantnih, dejansko uporabnih in marketinško neodvisnih informacij pa premalo. Zato bi seveda priporočila knjigo Živjo, lepa koža, ki sva jo napisali skupaj s soavtorico Tajko Selan. Najina knjiga je odličen začetek poti do optimalne nege kože za vsakega bralca. Dodatno pa sta najina profila na Instagramu in tudi bloga odličen vir tovrstnih informacij, saj redno objavljava tako izobraževalne vsebine kot napotke in predloge izdelkov.

Obstaja cela vrsta sestavin v lepotnih izdelkih, ki obljubljajo bolj mladosten, zdrav in bleščeč videz kože: od vitamina C, Q10, hialuronske kisline do retinala, če jih naštejemo samo nekaj. Bi morala biti kakšna ključna sestavina v dnevni negi prav vsake ženske?

Ja, zaščitni faktorji! UV-sevanje povzroča od 80 do 90 % staranja kože. Krema z zaščitnim faktorjem je torej najpomembnejši element v boju proti staranju kože. Pri sestavinah pa ni »univerzalne ključne sestavine«, razmišljati moramo v smeri dobro zaokrožene, večopravilne nege, ki bo opravljala svoje delo vzdrževanja mladostnega videza kože. Vključiti poskušamo čim več sestavin, ki preprečujejo znake staranja, in to so vse navedene, razen morda hialuronske kisline, katere naloga je kakovostno vlaženje kože in ne spada med sestavine za boj proti znakom staranja, čeprav jo marketing rad tako oglašuje.

Morda konkretno za preprečevanje staranja kože res najbolj izstopajo retinoidi, in prav te bi priporočala prav vsaki koži, in to čim prej. Gre za vitamin A v različnih oblikah, vse te oblike pa spadajo v skupino retinoidov – v kozmetiki so to večinoma retinol in retinal in drugi šibkejši derivati – estri. Retinoidi so v resnici kralji v boju proti staranju, ampak brez ustrezne zaščite pred UV-sevanjem nimajo pravega smisla.


Pri kateri starosti pa je priporočljivo začeti uporabljati kreme s tovrstnimi sestavinami? Lahko prezgodnja nega s katero od teh sestavin dolgoročno škodi koži?

Čim prej, saj je naloga nege kože vzdrževanje, ohranjanje in preprečevanje, ne brisanje, kot jo sicer rad predstavlja kozmetični marketing. To, da se tovrstnih sestavin koža navadi ali da lahko škodijo, je nesmiseln mit, sprt z vsako logiko. Mladostna koža je posledica preprečevanja škode, preprečevanja nastanka pigmentnih madežev, preprečevanja razgradnje kolagena in elastina, preprečevanje izsuševanja ipd. – nega kože je v 80 odstotkih preventiva, pri kurativi ima zelo omejen domet. Torej čim prej, tem bolje.

Dotakniva se še nekoliko bolj omenjenih retinoidov. Kateri retinoidi so nam na voljo v kremah za nego kože?

V kozmetični ponudbi sta najpogostejša retinol, retinal in ester – retinil palmitat. Slednji je v splošnem šibak, saj potrebuje tri korake, da se pretvori v biološko razpoložljivo obliko, retinojsko kislino. Retinol, denimo, potrebuje dva koraka, retinal pa samo enega. To je v grobem rečeno, v resnici pa je za ocenjevanje moči učinka retinoidov treba upoštevati tako obliko kot koncentracijo in celotno formulacijo. V kozmetični ponudbi lahko namreč najdemo šibke izdelke z retinalom ali retinolom in močne izdelke z retinil palmitatom. Kaj je za potrošnika tu pomembno? Najbolj to, da izdelek dobro prenaša (močni retinoidi lahko namreč dražijo) in ga lahko dolgoročno dosledno uporablja, saj lahko le tako pričakujemo pozitivne učinke retinoidov. Navsezadnje ni bistvenih razlik med oblikami in koncentracijami, saj je najpomembnejša dolgoročna doslednost uporabe.

Kaj lahko pričakujemo ob njihovi uporabi?
Učinkoviti so pri kopici kožnih težav, kot so akne, uvelost, gube, madeži, široke pore ipd. Poenostavljeno povedano: retinoidi komunicirajo s kožnimi celicami in jim ukazujejo, naj se lepo vedejo. Koža se hitreje obnavlja, v njej nastaja več kolagena, pore se manj mašijo, polt je bolj enakomerna in sijoča, tonus je boljši ipd. Na dolgi rok! Tudi retinoidi niso radirka.

Od česa je odvisno, kateri retinoid sploh izbrati za nego?

Ni tako pomembno, bistveno je, da izberemo enega, je pa v splošnem bolje, če se držimo retinola ali retinala, saj so formulacije z estri, npr. retinil palmitatom, na splošni (so pa izjeme) večinoma nekoliko prešibke za vidnejše učinke v boju proti staranju v doglednem času. Kot rečeno, bo dolgoročno vsak retinoid opravil svoje delo, ampak je v ponudbi vseeno bolj smiselno poseči po retinolu in retinalu.

Je lahko ta vrsta nege za koga neprimerna, morda celo škodljiva?

Za vsako kožo bodo retinoidi blagodejni, če bomo izbrali ustrezno obliko oziroma koncentracijo in jih pravilno uporabljali v skladu z odzivom naše kože. Pri močnih retinoidih sta potrebna uvajanje (npr. na začetku uporaba zgolj nekajkrat na teden z opazovanjem kože) in previdnost. V zadnjih letih opažam porast uporabe čiste retinojske kisline (retinol, retinal in estri se šele v koži pretvorijo vanjo) – tretinoina, ki je sicer zdravilo in ni v prosti prodaji (z razlogom!), a ga uporabnice nekje izbrskajo, saj so prebrale, da je to najboljše proti staranju kože. Ker nimajo dovolj znanja o uporabi, si s prepogosto in preobilno uporabo poškodujejo naravno zaščito kože, in tako imamo epidemijo »skurjenih kož«. Neustrezna uporaba kožo namreč razdraži, lahko se pojavijo rdečica, srbečica, ekcem ipd. Pri izdelkih z retinoidi v prosti prodaji je ta verjetnost sicer zelo nizka, a vseeno moramo z večjimi koncentracijami retinoidov ravnati spoštljivo – da si ne bi naredili več škode kot koristi.

Katere pa so večje oziroma močnejše koncentracije?

Nimamo uradne lestvice, vendar je to pri retinolu okvirno nad 0,3 %, pri retinalu nad 0,05 %. Nova uredba sicer določa, da ne bo več dovoljena uporaba nad 0,3 % retinola v kozmetičnih izdelkih prav zaradi tveganja pri neprevidnih uporabnikih. Maksimalne koncentracije retinala pa (na srečo) še niso omejili. Pod črto: potrošniku v splošnem ni treba pretirano skrbeti, da bi si z izdelki z retinoidi v prosti prodaji povzročil škodo, a vseeno priporočam uvajanje (torej ne takoj vsak dan na debelo) in opazovanje odziva kože – to je namreč zelo individualno.

Zaupajte nam še kakšen praktičen lepotni nasvet, ki bi prišel prav vsaki ženski?

Manj je več. Ne komplicirajte z nego kože, ta je v resnici zelo preprosta, čeprav nam kopica informacij in marketing narekujeta drugače – a to je pač posel. Kar 80 % optimalne nege kože obsega ustrezno čiščenje, vlaženje in zaščito pred UV-sevanjem. Že s temi osnovnimi koraki boste naredili ogromno za zdravje in posledično mladosten videz kože, vse preostalo je pika na i za še boljše rezultate – in v tem kontekstu so za cilj mladostnega videza res najboljša izbira retinoidi.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju! foto: Revija Bodi zdrava

prejšnji članek
Sanjska Anja se po dveh letih življenja v Španiji vrača v domovino
Resničnostni šovi
Sanjska Anja se po dveh letih življenja v Španiji vrača v domovino
naslednji članek
Na vrtu: šparglji z visoke grede
Življenjski slog
Na vrtu: šparglji z visoke grede