stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Njeni trenutki Flowers
Moda&Lepota
 

Preprosti nasveti za odlično senčenje obraza

22. 3. 2024; 02.00
Avtor: Jasna Oklešen, Carpus makeup center/BZ
Senčenje obraza, ličenje (1)

Nepraviln osenčenje obraza ima lahko napačen učinek. foto: Shutterstock

Kontrast med temo in svetlobo ima neverjetno dramatičen učinek, ki ga lahko ustvarimo tudi na obrazu. Z ekstremnimi senčenji in osvetljevanji lahko obraz do potankosti spremenimo. Pa si tega res želimo?

Velikokrat opazujem, kako želijo nekateri na današnjih družbenih omrežjih privabiti pozornost in jo usmeriti v svoje kanale. Tako začno zaradi dramatičnosti pretiravati s senčenjem, gledalci pa pri tem pozabljajo, da kamera odvzame kar 40 % ličil. Morate vedeti, da je televizijsko ličenje navadno močnejše, zato malce z rezervo spremljajte dogajanje. Na ulicah pogosto potem srečujem mlada dekleta, ki kopirajo to ustvarjanje, pa so po nepotrebnem zato podobne maškaram. Pri senčenju bodite zelo pazljivi, saj lahko obraz hitro tudi postarate, če ne poznate osnovne zakonitosti senčenja.

Vsak obraz se ne senči enako

Za ekstremno senčenje obraza morate poznati tudi tehnike zabrisovanja, da sence niso premočne, skorajda umetelne. Vedeti morate tudi to, da se vsak obraz ne zasenči enako, saj boste lahko kaj hitro že tako tanek nos še stanjšale in bo na koncu podoben čarovniškemu nosu. Gremo lepo po vrsti. S senčenjem in osvetljevanjem obraza ustvarimo dimenzijo. Vse, kar svetlimo, večamo, kar temnimo, pa manjšamo in tudi definiramo.

Podbradka v resnici ne moremo zmanjšati, lahko pa za to optično poskrbimo s senčenjem. Po čeljustni kosti peljemo senco in jo potem zabrišemo navzdol v podbradek. Tako ga bomo optično zmanjšali.

Če dobro pogledate svoje ličnice, boste opazili, da so najbolj izbočeni deli svetli, pod ličnico pa se lobanja vboči, zato je ta predel tudi malce temnejši. Bolj ko ga bomo senčili (temnili), bolj boste optično vitki v obraz. Močno senčenje izjemno lepo pristaja ženskam s polnimi potezami, kar pomeni močne ličnice. Če je vaš obraz bolj suhljat in mu manjka maščobe, se raje izognite senčenju pod ličnično kostjo, ker boste dosegli videz pretirane vitkosti, ki spominja na anoreksično podobo. Pri takšnem obrazu raje posegajte po rdečilih za lica, ki optično napihnejo ličnice

Kako povečamo ličnice?

Osvetljevalec nanesemo na najbolj izpostavljen del, torej ličnično kost, pod njo pa nanesemo temnejšo senco, da poudarimo vdrtino pod ličnico. Na ličnico nato nanesemo blush ali rdečilo.

Vsak obraz ne zahteva enakega snečenja. foto: Shutterstock

Kako zmanjšamo preveliko oziroma previsoko čelo?

Visoka čela rada zasenčim s temnejšimi bronzerji, ki so rahlo pepelnate barve. Rečemo jim contouring barve. Bronzer, ki je toplejše oranžne, bo vaš obraz otoplil, tisti, ki ima bolj hladen pepelnat podton, pa bo primeren za manjšanje čela. Tako si ga s krožnimi gibi lahko nanesete na kožo ob rob lasišča vse do vrha ušes; nujno poskrbite, da so robovi lepo zabrisani, tako kot bi barvo napršili. Sence se morajo nežno zliti v preostali del podlage in nikjer ne smemo zaznati ostrih robov. Če imate čelo srčaste oblike, zasenčimo samo ta del tako, da poskušamo dobiti oval. Če je čelo bolj kvadratno, poskrbimo za mehčanje robov.

Kako stanjšamo širok nos?

Sredino nosu pustimo svetlo, lahko pa jo potenciramo z osvetljevalci, tako da povlečemo ravno črto, nato optično izrišemo nova robova nosu in ju zabrišemo v mehko senco. Na sredino nosu rada dodam osvetljevalec kovinskega sijaja.

prejšnji članek
Nekoč hrana revežev, danes priljubljen brezglutenski obrok
Kulinarika
Nekoč hrana revežev, danes priljubljen brezglutenski obrok
naslednji članek
Ideja za izlet: Dvorec Trakoščan v neposredni bližini Slovenije
Življenjski slog
Ideja za izlet: Dvorec Trakoščan v neposredni bližini Slovenije
#obraziavenija
obraziavenija