stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Priprave na dopust s štirinožcem

22. 3. 2024; 07.00
Avtor: K.M.
Pes, beagle, potovanje

Se tudi vi na dopust odpravite s svojim psom? foto: Shutterstock

Če bo vaš ljubljenček ostal doma, poskrbite za njegovo varstvo – zanj naj skrbi nekdo, ki mu zaupate in ga vaš ljubljenček pozna. Če nimate nikogar, ki bi v tem času poskrbel zanj, razmislite o pasjem hotelu. Če boste psa vzeli s seboj na dopust, pa je pametno upoštevati nekaj nasvetov.

Pred potovanjem se posvetujte z veterinarjem. Poskrbite, da ima vaš pes opravljena vsa potrebna cepljenja in da je zdrav. Prav tako preverite, ali bo potreben kakšen dodaten ukrep, kot je uporaba protiparazitnega sredstva proti klopom in bolham, če potujete na območje, kjer so ti zajedavci pogosti.

Vsi psi ne marajo potovanja z avtomobilom

Če je vaš kuža med njimi, prosite veterinarja za zdravilo proti potovalni slabosti, ki ima po navadi tudi pomirjevalni učinek. Med potovanjem se večkrat ustavite, da kuža opravi svoje potrebe, večkrat mu ponudite vodo in senco ter se z njim sprehodite. Med sprehodom naj bo ves čas na povodcu, da vam ne uide na cesto.

Rezervirajte nastanitev, ki sprejema pse

Preden odpotujete, se prepričajte, da vaša nastanitev dovoljuje pse. Mnoge hotelske verige in zasebne nastanitve sprejemajo pse, vendar se lahko razlikujejo po pravilih in pogojih glede velikosti, števila psov in vrste sob. Rezervirajte sobo z dodatno opremo za psa, kot so postelja, posoda za vodo in hrano ter straniščna podloga.

Pazite na varnost psa

Med potovanjem bodite pozorni na psa in se izogibajte nevarnim situacijam, kot so sprehodi ob prometnih cestah ali spuščanje psa na previsoke terase. Bodite pozorni tudi na vročino in prevelike fizične napore. Psu zagotovite dovolj vode, sence in počitka. Psi težje prenašajo vročino kot ljudje, zato svojega pasjega prijatelja nikoli ne puščajte v parkiranem avtomobilu! Visoke temperature so lahko zanj usodne že po nekaj minutah.

Pasja prtljaga

  • Tudi pasja prtljaga zahteva nekaj priprav. Da ne boste česa pozabili, vam predstavljamo seznam najpomembnejših stvari za psa, ki jih morate vzeti s seboj na počitnice.
  • Evropski potni list za hišne živali, ki ga dobite pri veterinarju.
  • Če se odpravljate v tujino, pravočasno poskrbite za vsa dodatna potrdila o cepljenjih, ki jih zahtevajo posamezne države.
  • Ne pozabite na prvo pomoč: gaze, razkužilo, sredstva proti slabosti, kapljice za oči in ušesa, zaščitna sredstva, pinceto za klope ... Za nasvet povprašajte veterinarja.
  • Posodica za hrano in vodo ter plastenka vode za na pot.
  • Transportni boks, odeja in najljubša igrača.
  • Ovratnica, povodec in po potrebi nagobčnik.
  • Glavnik ali krtača.
  • Ustrezna zaloga pripravljene hrane in priboljškov. Najbolj priporočljiva je že pripravljena suha hrana, ker ima daljši rok uporabnosti. 
prejšnji članek
Izredno: Kate Middleton potrdila, da ima raka
Svet slavnih
Izredno: Kate Middleton potrdila, da ima raka
naslednji članek
Neverjetna preobrazba bivše žene slovenskega skakalca
Svet slavnih
Neverjetna preobrazba bivše žene slovenskega skakalca