stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Je to najbolj osupljiva turistična destinacija na Hrvaškem?

23. 3. 2024; 04.00
Avtor: K.M.
Osor

Osor med Cresom in Lošinjem. foto: Shutterstock

Destinacija se nahaja v Kvarnerskem zalivu, ob obali severne Hrvaške. Govorimo o kvarnerskih otokih, ki ponujajo obiskovalcem vse, kar si lahko zaželijo, od prelepih plaž in kristalno čistega morja do osupljive narave in bogate kulture.

Nekateri bi morda rekli, da je največji biser Kvarnerja otok Cres, ki slovi po svoji neokrnjeni naravi, kristalno čistem morju in raznolikosti rastlinskega in živalskega sveta. Drugi bi izpostavili Opatijo, ki je bila nekoč priljubljena med evropsko aristokracijo in danes privablja turiste s svojimi lepo urejenimi parki, sprehajalnimi potmi ob morju ter kulturnimi in zgodovinskimi znamenitostmi. Na Kvarnerju pa najdemo tudi druga znamenita mesta, kot sta Reka, eno od kulturnih in gospodarskih središč regije, ter Krk, ki slovi po svoji bogati zgodovini in arhitekturi. Kvarner kot celoto obiskovalci radi raziskujejo in uživajo v njegovih naravnih lepotah, kulturnih znamenitostih in turistični ponudbi.

Sveti Grgur

Najmanjši otok Kvarnerja je Sveti Grgur, ki leži med otokoma Rab in Krk. Otok je brez stalnih prebivalcev in je bil nekoč znan po ženskem zaporniškem taborišču. Danes je otok priljubljena destinacija za izlete in ribolov. Obstajajo organizirani izleti in ribolovne ture, ki obiskovalcem omogočajo, da raziskujejo otok in okolico. Vendar pa je pomembno vedeti, da je otok zapuščen in nima turistične infrastrukture, kot so restavracije ali namestitvene kapacitete.

Najbolj turistični

Cres foto: Petra Vidrih

Krk, največji in najbolj znan otok v Kvarnerju, je znan po svoji zgodovini in številnih kulturnih znamenitostih, kot so stari mestni jedri Krk in Vrbnik ter romarsko središče s cerkvijo svete Lucije. Poleg tega Krk ponuja prelepe plaže in čisto morje, ki je idealno za različne vodne aktivnosti, kot so plavanje, potapljanje in deskanje. Otok Rab je znan po svojih peščenih plažah in slikovitih srednjeveških mestih. Glavno mesto Rab je zelo zanimivo zaradi svoje bogate zgodovine in štirih zvonikov, ki tvorijo njegovo prepoznavno silhueto. Cres se ponaša z izjemno lepo naravo in čudovitimi plažami. Otok je znan po redkih rastlinskih in živalskih vrstah, kot so beloglavi jastrebi, in je tako idealno mesto za pohodništvo in opazovanje narave. Na Cresu najdemo tudi slikovito mesto Cres, ki ponuja zanimive zgodovinske znamenitosti, kot so stari grad in mestna vrata. Pag ponuja tudi kulturne in zgodovinske znamenitosti, vključno z arheološkimi najdišči. Mesto Pag je umirjeno, medtem ko je Novalja živahno mestece s plažami, klubi in restavracijami, vključno s plažnim otokom Zrće, ki privablja na tisoče mladih iz vse Evrope. Mesto Šimuni slovi po ribiški tradiciji in številnih ribjih restavracijah, ki ponujajo tradicionalno pripravljene specialitete. Lošinj je kljub temu, da je nekoliko manjši otok, znan po svoji bogati zgodovini in čudoviti naravi. Otroška kolonija Veli Lošinj je s svojimi slikovitimi ulicami in prekrasnimi plažami eno izmed najlepših naselij na otoku. Lošinj je znan tudi po svojih aromatičnih rastlinah, ki so osnova sproščujočih zdravilnih terapij in se uporabljajo za izdelavo eteričnih olj.

Kvarnerski škamp

Kvarner slovi tudi po raznoliki in okusni kulinariki. Med glavnimi sestavinami najdemo morske sadeže, ribe, oljčno olje in lokalne začimbe. 

Kvarnerski škamp velja za kulinarično specialiteto foto: KKM

Recept

Sestavine:

sveži kvarnerski škampi

oljčno olje

česen

peteršilj

sol

poper

limona

Postopek:

  • Škampe očistite tako, da odstranite lupino in črevo.
  • V ponvi segrejte malo oljčnega olja in dodajte sesekljan česen ter popražite na nizki temperaturi, dokler ne zadiši.
  • Dodajte škampe in jih pražite na srednji temperaturi, dokler se ne skuhajo. To traja približno 5–7 minut, odvisno od velikosti škampov.
  • Na koncu dodajte še sesekljan peteršilj, sol in poper po okusu ter sok limone.
  • Škampe premešajte in postrezite takoj, lahko pa jih postrežete s kruhom ali poleg priloge, kot so riž ali testenine. 
prejšnji članek
Upokojena Meta Horvat prevzela družinski posel v Kranjski Gori
Svet slavnih
Upokojena Meta Horvat prevzela družinski posel v Kranjski Gori
naslednji članek
Nad celulit z maderoterapijo?
Moda&Lepota
Nad celulit z maderoterapijo?