stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Kako redno čistite pralni stroj?

26. 3. 2024; 02.00
Avtor: Dom2
pralni stroj, sušilni stroj, začudenje

Začudeni ob umazaniji, ki se skriva v vašem pralnem stroju? foto: Dreamstime

Krivca za številne alergije in zdravstvene težave lahko najdemo prav tam, kjer bi ga najmanj pričakovali – v središču čistoče in prijetnih vonjav, v pralnici ali kopalnici.

Da, čiščenje pralnega stroja je nekaj, kar bi morali redno opravljati. Če ga ne čistite, se lahko v napravi ne le nabere preveč detergenta, temveč so lahko ostanki vode tudi pomemben vir plesni in glivic. Plesen in glive se pogosto pojavijo v pralnem stroju, če vrata po končanem pranju ostanejo dlje časa zaprta. Takrat je v bobnu toplo in mokro, kar ustvari idealen prostor za rast nadležnih mikrobov in plesni. Po vsakem pranju stroj takoj izpraznimo in pustimo vrata odprta, da se lahko notranjost stroja posuši.

Priporočljivo pa je, da enkrat mesečno stroj aktivno očistimo. To storimo tako, da v predalček za detergent nalijemo skodelico kisa, v boben pa potresemo nekaj sode bikarbone in prazen stroj poženemo na najvišji možni temperaturi cikla. Tudi kopičenje vlaken v sušilniku lahko povzroči nastajanje plesni in glivic. Zato se priporoča, da se po vsakem ciklu očisti lovilec vlaken, saj lahko s tem zmanjšamo količino morebitnih alergenov. Vsaj enkrat ali dvakrat na leto je tudi priporočljivo, da očistimo kanale sušilnega stroja.

prejšnji članek
Čaj za izkašljevanje
Zdravje
Čaj za izkašljevanje
naslednji članek
Zakaj na to živilo ne bi smeli pozabiti?
Kulinarika
Zakaj na to živilo ne bi smeli pozabiti?